Få succes med at netværke

Det er ikke kun nemmere at få job via netværk end gennem stillingsopslag. Det job, netværket spotter til dig, er sandsynligvis også langt mere dig, end det et tilfældigt jobopslag kan tilbyde.

Af journalist og oplægsholder hos DSA, Pernille Marott

At netværke er det nye sort. Aktivt brug af netværk er den sikre vej til at få et relevant studiejob. Og netværk er det oplagte alternativ til måneders forgæves arbejde med at skrive ansøgninger, som man alt for ofte kan få oplevelsen af, at ingen læser.

En ud af tre siger nej til sociale arrangementer

For at få succes med at netværke sig til et job, kræver det, at du tør være opsøgende og åben i forhold til dine ønsker og udfordringer. En undersøgelse foretaget af Min A-kasse i forbindelse med tilblivelsen af bogen Arbejdsløs - verdens hårdeste job viser imidlertid, at hver tredje af alle jobsøgere en eller flere gange har sagt nej til at deltage i sociale arrangementer, fordi de ikke vil udstille deres situation uden arbejde.

Isolation er ikke løsningen

Jobsøgerne oplever, det gør ondt at være uden for fællesskabet. Og det er heller ikke nogen fest at opleve, at mens dem du skriver opgaver med hurtigt finder arbejde, har du måske selv svært ved at komme i betragtning. Isolation er imidlertid ikke løsningen. Når du siger nej til sociale arrangementer, forringer du egne muligheder for at finde arbejde.

Du må derfor bevare troen på, at der findes et job derude og lade være med at afskære sig selv fra at møde mennesker, der potentielt kan linke dig til det næste job. Måske skal du netop gå til de medstuderende, der har haft held med at finde (studie)job og bede dem om at holde ører og øjne åbne for dig.

Skab ambassadører

Et aktivt netværk øger mulighederne for at nå drømmejobbet. Det giver mange flere nye tilgange til studie- og arbejdslivet. Og så giver det ubetalelige ambassadører. Hvis du synes, dét at netværke, er meget fremmed, kan du starte med at gøre den nærmeste håndfuld studiekammerater, venner, familie og fagrelationer til dine ambassadører. Det kræver, at de bliver klædt på i forhold til, hvilket slags job, du er på jagt efter, og hvad du har af kompetencer og begrænsninger. Så vil de, fordi de har tillid til dig, kunne arbejde målrettet på at spotte det næste job – eller den person, der kan linke dig nærmere til jobbet.

Styrk netværket på LinkedIn

Hvis først du ved, hvor du vil lande, handler det om at finde folk i netværket, der kender til arbejdspladsen og kan være med til at hjælpe dig ind. Her er LinkedIn et fantastisk godt redskab. Det kræver, at din profil er opdateret, det kræver, du har et netværk på LinkedIn. Og så kræver det, du kan bruge LinkedIn aktivt – det er trods alt et rekrutteringsværktøj. Det er samtidigt også her, du som ung nyuddannet kan finde den nyeste viden på dit felt ved at melde dig til aktuelle grupper – præcis som på twitter.
Jeg har med succes rådet til, at man helt simpelt spørger ud i netværket, hvem der fx kender nogen i pågældende virksomhed. Her vil der typisk være en eller flere, der byder ind alt efter, hvor aktivt et netværk du har. LinkedIn er smidigt og hurtigt, så inden du ser dig om, har du kontakt til den rigtige og kan bede om en kaffeaftale. Et godt råd vil være at bygge sin LinkedIn profil op allerede, mens du er i gang med studiet. Så har du de nødvendige kontakter, når du for alvor har brug for dem.

Læs mere om at bruge LinkedIn som studerende

Lav kaffeaftaler

En kaffeaftale er en uformel samtale, hvor den interesserede jobsøger på kort tid kan fremlægge, hvad vedkommende har at tilbyde.

Kaffemødet kræver også, du har mod til at skabe kontakt. Her har de studerende ofte et forspring frem for ældre kollegaer, der ofte synes, det er meget grænseoverskridende. Selv om modet er der til at ringe, skal du dog være opmærksom på, at du tager folks tid, når du henvender dig. Derfor skal det, du siger, være relevant for modtageren og skarpt.

Kaffemødet kræver altså forberedelse, fordi du på kort tid skal få solgt dig selv på den bedst mulige måde. Du skal forberede dig på kaffeaftalen, som var det en jobsamtale. Du kan naturligvis ikke forvente et job, men du kommer tættere på, særligt hvis kemien er der. Du er også kommet tættere på netværket hos en ny person og en ny arbejdsplads, der kan fungere som ambassadører for dig i din videre jobsøgning.

Når du henvender dig enten på mail eller via telefon alt efter branchekutyme, er det vigtigt, at du er velforberedt, klar og tydelig. Du skal have sat sig godt ind i arbejdspladsen og forsøge at se den fra arbejdsgiverens side. 

Du kan fx udtrykke, at du har fulgt udviklingen på arbejdspladsen og har nogle idéer til, hvordan man fortsat kan støtte positivt op om den. Og så kan du spørge, om du må komme og fortælle kort om det. Det er ikke sikkert, at henvendelsen er godt timet. Men så kan det være, du får at vide, hvornår du så skal kontakte dem.

Sociale kompetencer er vigtige

Den virtuelle platform på LinkedIn – og Facebook – er hurtig og dynamisk og kræver, du kan formulere dig klart og tydeligt på skrift for at fremstå professionelt. Det flerdimensionelle kontaktform som kaffemødet fordrer sociale færdigheder, hvilket sundhedsuddannede typisk er gode til.

Links til mere om at netværke

Hent kapitlet "Netværk eller nedbrud" fra bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job" - LINK virker ikke

Læs artiklen "Sådan tuner du dit netværk" af Pernille Marott. - LINK virker ikke

Artiklen er skrevet af journalist Pernille Marott, som blandt andet har skrevet ”Arbejdsløs – Verdens hårdeste job”. Hun laver desuden workshops for DSA om blandt andet netværk.