Dagpenge i konfliktperioden

Hvis du er omfattet af konflikten og bliver ledig som følge af konflikten, har du ikke ret til dagpenge.

Sidst opdateret 14. juni, kl. 17.10

Dagpenge indtil ansættelse i konfliktramt virksomhed

Hvis du er ledig og skal begynde i et nyt job på en konfliktramt virksomhed, efter at konflikten er trådt i kraft, anses du ikke for omfattet af konflikt den 19. juni 2021, da du ikke var ansat i virksomheden ved starten af konflikten. Du kan derfor forsat få dagpenge til det tidspunkt, hvor du skulle starte i dit nye job. Hvis konflikten stadig består på dette tidspunkt, vil du fra dette tidspunkt være omfattet af konflikten – og kan ikke længere få dagpenge.

Nyuddannet

Er du nyuddannet, og har du en aftale om at starte i arbejde på en afdeling i en region eller kommune, der er omfattet af konflikten, så skal du i princippet starte i dit nye job – men vil være omfattet af konflikten med det samme. Du vil derfor ikke få løn – så længe konflikten varer – og kan heller ikke få dagpenge fra Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Løntilskud

Reglerne om konflikt gælder også , hvis du er ansat med løntilskud i den konfliktramte virksomhed. Du har altså ikke ret til dagpenge, hvis den virksomhed, hvor du er ansat i løntilskud, bliver berørt af konflikten, heller ikke selvom du fik dagpenge, inden du startede i løntilskudsansættelsen.

Virksomhedspraktik

Når du er i virksomhedspraktik, anses du omvendt ikke for at være ansat i virksomheden. Du er altså ikke ”beskæftiget” i virksomheden – og anses derfor heller ikke som ledig som følge af konflikt, selvom virksomheden skulle blive berørt af konflikten. Du kan derfor forsat få dagpenge, hvis du opfylder de øvrige betingelser.

Hvornår er jeg omfattet af konflikt?

Du er omfattet af konflikt, hvis:

1) der er iværksat konflikt inden for Din Sundhedsfaglige A-kasses faglige område, og du ved konfliktens start er ansat i en konfliktberørt virksomhed, eller

2) du er ansat i en konfliktberørt virksomhed ved konfliktens start, og dine løn- og arbejdsvilkår må antages at ville blive direkte påvirket af konfliktens udfald.

Det vil sige, at hvis du pr. 19. juni 2021 er ansat på én af de arbejdspladser, hvor der er varslet strejke, og du er medlem af DSA, så vil du efter reglerne om arbejdsløshedsforsikring blive anset for at være omfattet af konflikten.

Du vil være omfattet af konflikten, også selvom du ikke er på arbejde den dag, hvor konflikten starter (fx på grund af sygefravær, arbejdsfordeling eller turnus).

Bemærk, at du efter disse regler vil blive anset for omfattet af konflikten, uanset om du er medlem af DSR eller ej. Men efter arbejdsretlige regler vil du ikke blive anset som omfattet af konflikten, hvis du ikke er medlem af DSR. Så skal du stille din arbejdskraft til rådighed – og bør altså ikke blive ledig som følge af konflikten.

Kan jeg få dagpenge, hvis det ikke er på grund af konflikten, jeg bliver ledig?

Hvis det kan dokumenteres, at det skyldes andre forhold en konflikten, at du bliver ledig, kan du få dagpenge, hvis du opfylder de almindelige betingelser.

Dette kan for eksempel gælde, hvis du har været ansat i en tidsbegrænset ansættelse på en virksomhed, der bliver omfattet af konflikten. Hvis den tidsbegrænsede ansættelse udløber under konflikten, vil du ikke blive anset som ledig på grund af konflikten fra dagen efter udløbet af ansættelsen.

Hvis du er blevet afskediget af en årsag, der ikke har noget med konflikten at gøre, vil du også kunne få dagpenge, hvis du opfylder de øvrige betingelser for ret til dagpenge.

Du skal være opmærksom på, at det er dig, der skal dokumentere, at ledigheden skyldes andre forhold end konflikten. Hvis du ikke kan det, skal DSA efter gældende regler anse dig for at være omfattet af konflikten.