Tips til din uopfordrede ansøgning

Hvis du synes, det kniber med at finde stillinger, du kan søge, kan du altid sende en uopfordret ansøgning.

Du kan kontakte virksomheden skriftligt eller telefonisk. Det er op til dig; begge muligheder er gode – det vigtige er, at du tager ansvar for at følge op på din henvendelse. Nogle jobsøgere har også god erfaring med at møde op uanmeldt.

Research

Overvej, hvor du vil søge uopfordret. Det kunne for eksempel være arbejdspladser med fagområder du er særligt interesseret i.
Sørg for at finde ud af så meget som muligt om virksomheden. Brug internettet, LinkedIn, deres hjemmeside, dit netværk. 

  • Hvem er ansat, hvor har de arbejdet før, hvilke kompetencer har de?
  • Stedets profil, arbejdsopgaver, visioner 
  • Er der nogle af dine kompetencer, du kan se, de mangler?

Du kan eventuelt finde relevante oplysninger i tidligere jobopslag fra virksomheden på Jobindex.dk i deres annoncearkiv. 
Afføder det spørgsmål, du kan stille, når du kontakter dem?

Skriftlig kontakt

Som udgangspunkt kan ansøgningen skrives på samme form som en opfordret ansøgning. Det er forarbejdet, der er anderledes. Det kan kræve lidt mere arbejde for at indsamle den mængde viden, der skal bruges til at skrive en uopfordret ansøgning.

Lav en spændende ansøgning og et CV

Skriv en uopfordret ansøgning og et cv, som passer til. Du kan med fordel lave dit materiale lidt kortere end en klassisk ansøgning og evt. som en brochure.

Husk på dit cv at skrive en faglig profil, hvor du i en kort tekst fremhæver det, du brænder for og viser din motivation for at arbejde indenfor det konkrete fagområde. 
Du kan skabe et overblik over dine kompetencer ved at lave et skema, hvor du skriver hvilke kompetencer, du vurderer, er det, der skal medinddrages i din ansøgning. Find eventuelt inspiration i annonceanalysen.  link til annonceanalyse.

Skriv ansøgningen som ved opfordrede ansøgninger, Vær opmærksom på din motivation og at få beskrevet, hvorfor du lige præcis har valgt at søge job på deres arbejdsplads.

Afslut ansøgningen med at skrive, at du vil kontakte dem indenfor en uges tid med henblik på opfølgning.

GDPR.: Skriv på ansøgningen, at du giver tilladelse til, at virksomheden har den liggende i xx antal uger/måneder.

Telefonisk kontakt

Forbered dig grundigt, før du ringer til virksomheden. Du kan finde god information på arbejdspladsens hjemmeside og LinkedIn. Hvis muligt, så find afdelingslederens navn.

Skriv en god elevatortale og ØV dig i at sige den! Den kan du bruge, når du skal præsentere dig selv.

Ring til virksomheden og spørg efter afdelingslederen.

  • Start med at præsentere dig selv og dit ærinde.
  • Spørg ind til stedet fx arbejdsopgaver, kompetencer og værdier.
  • Hvis I skulle ansætte en ny medarbejder, hvilke kompetencer ville I så lægge vægt på?
  • Hvilke kompetencer er vigtigst at have, når man arbejder hos jer?
  • Hvad er de primære arbejdsopgaver?
  • Nævn eventuelt muligheden for virksomhedspraktik.
  • Fortæl om dine kompetencer og erfaringer i dialogen.
  • Hav som mål at få et kaffemøde i stand.

Hent mere inspiration i vores guide om spørgsmål til den gode telefonsamtale. Guiden tager udgangspunkt i konkakt på baggrund af konkrete stillingsopslag, men den kan også bruges ved uopfordret kontakt.

Kaffemøde

Et kaffemøde er et kort besøg på arbejdspladsen – gerne med en kop kaffe. Formålet er at styrke dit netværk og vise, at du er interesseret i at arbejde for virksomheden. Forbered nogle spørgsmål, hvor du viser nysgerrighed for det faglige område. Det giver dig brugbar viden, som du kan tage med i din jobsøgning. Husk, at et kaffemøde kan blive til en jobsamtale!

Hvis det ikke kan lade sig gøre at komme på besøg på arbejdspladsen, så spørg, om du må sende en uopfordret ansøgning. 

Opfølgning

Uanset om du har henvendt dig skriftligt eller telefonisk, så beslut dig for, hvornår du vil følge op. Din opfølgning bør ske indenfor en uge. 
Det er vigtigt, du får afrundet henvendelsen, så der er en afklaring af, om der kunne være en mulighed for ansættelse. Hvis ikke der er en aktuel mulighed, kan du med fordel kontakte dem igen efter f.eks. 2 måneder. Ved uopfordret jobsøgning spiller din timing nemlig også ind. Du kan være heldig, at din henvendelse sker på et tidspunkt, hvor de netop står og mangler en ny medarbejder. 

Spil altid på flere heste som jobsøger. Du kan med fordel have en liste, du bruger systematisk. Skriv derpå, hvem du har talt med, hvornår du tager kontakt, og hvornår du følger op. Husk, at arbejdsgiveren ikke har samme behov for at vende retur som ved en opfordret ansøgning. Bolden ligger ved dig. 

Held og lykke med din uopfordrede jobsøgning.

Sparring på CV og ansøgning

Vi hjælper dig videre i din karriere, uanset om du er i beskæftigelse eller er ledig. På vores sparring og coaching samtaler udfordre vi dig på indhold og form i dit CV og din ansøgning.

Læs mere

Ny sundhedsfaglig jobportal

Find dit næste job. Vi giver dig Danmarks bedste overblik over job til sundhedsfaglige bachelorer og akademikere. 

Gå til jobportal