CV - Sådan gør du

Dit CV skal fortælle, hvad du har lavet tidligere, og hvilke kompetencer du bringer med dig ind i det nye job. Vi har samlet nogle tips med særlig fokus på dig, som er studerende.

Du får lettere ved at søge job, hvis du løbende vedligeholder det CV, som indeholder alle dine erfaringer. For med et brutto-CV vil du til enhver tid kunne søge job med en målrettet ansøgning og et CV, der matcher jobbet.

Find flere skabeloner til ansøgning og CV og kom hurtigt i gang

Forskel på brutto-CV og målrettet CV

Et CV, der indeholder alt, hvad du har lavet, er et brutto-CV, og det  sender du aldrig afsted. Et brutto-CV skal du have for at kunne udarbejde et målrettet CV, når du vil søge et specifikt job.

Som studerende kan du opleve, at dit CV kan være lidt sparsomt i sit indhold, men  husk at et CV består af andet end tidligere ansættelser. Du skal i dit brutto-CV  medtage frivilligt arbejde, kurser, uddannelser, sprog, IT-færdigheder og fritidsinteresser.

I dit brutto-CV kan du skrive,  på hvilket niveau du behersker IT, og  på hvilket niveau du taler de forskellige sprog, du nævner.  Har du kørekort, skal du også have det med. Fra dit brutto-CV plukker du ud til et CV målrettet det konkrete job. Derfor er det godt at have et fyldigt og dækkende brutto-CV at arbejde ud fra. Tag hellere for meget med i dit brutto-CV end for lidt. 

Når du søger et specifikt job, vurderer du, hvilke emner, som er relevante at have med fra dit brutto-CV. Søger du fx job på en café, skal du i det målrettede CV medtage, at du har deltaget i hygiejnekursus. Men søger du som livredder, er det ikke relevant. 

Brug også LinkedIn til at opdatere dine erfaringer og aktiviteter løbende 

Skriv et resumé

Begynd dit CV med et resumé. Et resumé er en kort beskrivelse af det vigtigste i dit liv, som gør, at du er kvalificeret til jobbet. Et resumé udformer du altid målrettet jobbet, du vil søge. Skriv dit resumé i nutid og fortæl, hvad du kan bidrage med. Husk på, at det altid skal ses i forhold til, hvad arbejdspladsen efterspørger.

Billede af dig

Mange arbejdspladser vil gerne se et billede af ansøgerne, når de læser CV og ansøgninger. Vælg dit billede med omhu, så du sender de rette signaler. Sætter du et partybillede på og skriver, at du er meget seriøs, så hænger det ikke sammen. Vælg et billede, der understøtter dig i forhold til jobbet. Hvis du fx er ung i forhold til jobprofilen, så vælg et billede, hvor du ser moden og ansvarlig ud.

Husk at lave et prøveprint, så du kan se, hvordan dit billede ser ud på print. Det bliver tit en del mørkere, end det du ser på din computerskærm. Du kan evt. redigere billedet eller finde et lysere foto, så det også fungerer, hvis dit CV bliver printet på papir.

Omvendt kronologi 

Det er en god idé at skrive dit CV omvendt kronologisk. Det vil sige, at det nyeste skal stå først. På den måde præsenterer du læseren for det mest relevante først, og hvad du er i gang med eller lige kommer fra at have lavet.

Erhvervserfaring

I dit CV skal du skrive, hvad du har arbejdet med i de jobs, du har haft. Det er også vigtigt at nævne:

  • På hvilke niveau du har arbejdet.
  • Hvilke erfaringer du har gjort dig.
  • Hvilke ansvarsområder du har haft.

Du skal tage det med, der er relevant for jobbet, du vil søge. Hvis du har haft en række småjobs uden relevans, så kan du eventuelt samle dem og skrive diverse job og bare nævne, hvor du har arbejdet. 

Husk at du som studerende kan skrive praktikperioder under erhvervserfaring, og i det hele taget uddybe områder på dit CV, der viser dine kompetencer i forhold til, jobbet du søger.  

Fritidsinteresser

De fleste vil gerne læse lidt om, hvad du laver, når du ikke studerer eller er på job. Tænk over, hvad du skriver. Skriv om fritidsinteresser, hvor der kan være en smule sammenhæng til jobbet. Og skriv det der får dig til at skille dig lidt ud fra mængden. Hvis du fx spiller musik og synger, kan det være relevant, hvis du skal arbejde på en institution, der vægter musik højt.  

Layout

Et godt layout er vigtigt for et CV. Som minimum skal alle marginer og indryk flugte. Din brug af forskellige bogstavstørrelser og typer skal være konsekvent. Hvis du laver punktopstilling, så brug den samme type opstilling hver gang. Ellers er det kun din fantasi, der sætter grænser for layoutet, så længe du husker at vurdere, om dit layout vil falde i god jord hos arbejdsgiveren. Du skal skabe genkendelighed mellem CV og ansøgning, så begge har samme udtryk. Det gør du fx ved at vælge samme skrifttype og opsætning.

Kontaktoplysninger

Dine kontaktoplysninger skal også fremgå af dit CV. Det vil sige dit fulde navn, din adresse, dit telefonnummer og mailadresse.

Referencer

Referencer er som udgangspunkt noget, du har med til en samtale. Skriver du referencer i dit CV, så fortæl dine referencer, at du nævner dem, så er de forberedt på at blive kontaktet. Når de ved, hvilket job du søger, kan de også bedre udvælge, hvad de vil sige om dig.

Send din ansøgning og CV

Når både ansøgning og CV sidder lige i skabet, er det tid til at sende dem. Det er godt at være blandt de første ansøgere, for så bruger arbejdspladsen bruger måske lidt mere tid på den enkelte ansøgning. Det mest typiske er at udfylde og ansøge med et digitalt skema på nettet eller sende ansøgning og et CV via e-mail.

Hvis arbejdspladsen ønsker at få ansøgning og CV sendt elektronisk, så lav en PDF med begge dokumenter samlet  og send den. Når du sender i PDF format, er du sikker på, at layout og indhold ser rigtigt ud, når modtageren åbner filen. Du gemmer en fil som PDF ved at vælge PDF under Print. Eller du kan vælge at eksportere til PDF. 

Hvis du søger studiejob inden for butiks- og restaurationsområdet, skal du vide, at arbejdsgiverne måske gerne vil have at du kigger forbi til en snak, samtidigt med at du afleverer CV og ansøgning. 

Held og lykke med jobsøgningen!


Til top