Spørgsmål og svar

Du finder de mest stillede spørgsmål og svar om at melde sig ind i DSA, som studerende. Har du flere spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte os.


Jeg er studerende og vil melde mig ind i DSA. Hvordan gør jeg?

Er du i forvejen medlem i en anden a-kasse, kan du blive overflyttet til DSA.

Du skal du også benytte den digitale blanket. Så klarer vi overflytningen til DSA.

Meld dig ind her

Hvad koster det at være medlem af DSA, når man er studerende?

Er du under 30 år og studerende koster det ikke noget at være medlem af DSA. Melder du dig ind senest et år før, du er færdiguddannet, er der en række klare fordele for dig.

Du får:

- Ret til dagpenge allerede fra det tidspunkt, hvor du har bestået din sidste eksamen og er afmeldt uddannelsesinstitutionen 

- Ret til at benytte dig af DSAs tilbud og service

Du kan benytte vores digitale indmeldelse her på hjemmesiden. 

Meld dig ind her

Hvornår skal jeg melde mig ind?

Melder du dig ind i DSA senest 1 år før, du er færdig med din uddannelse, undgår du karensperioden og får dagpengeret allerede dagen efter din sidste eksamen samt en række andre fordele:
•Ret til dagpenge dagen efter din sidste eksamen
•Ret til at benytte dig af DSAs mange tilbud
•Gratis medlemskab under din uddannelse, indtil du fylder 30 år
•Mulighed for at spare op til efterløn fra din 30 års fødselsdag

Melder du dig ind a-kassen, når der er under et år tilbage af uddannelsen, får du en måneds karensperiode, det vil sige, at du først får ret til dagpenge en måned efter din sidste eksamen. Du går således glip af en hel måneds dagpenge, hvis du er ledig lige efter studiet. 

Eksempler:
Melder du dig ind d. 1. juni 2015 og har din sidste eksamen 15. juni 2016, så får du allerede ret til dagpenge d. 16. juni 2016. 

Melder du dig ind d. 25. juli 2015 og har sidste eksamen 15. juni 2016, så får du først ret til dagpenge d. 16. juli 2016. 

Melder du dig først ind, når du er nyuddannet og har din sidste eksamen 15. juni 2016, så har du ligeledes dagpengeret fra d. 16. juli 2016. Det er vigtigt, at du senest melder dig ind 14 dage efter din sidste eksamen for at få dagpengeret som nyuddannet, da du ellers skal arbejde et helt år, før du kan få en ny dagpengeret.

Jeg er under 29 år - hvad gælder for mig?

Meld dig ind, inden du fylder 29 år – og senest et år før, du afslutter din uddannelse. Så får du dagpenge fra den dag, du afmeldes af uddannelsen. Er du under 30 år, er dit medlemskab helt gratis, så længe du er under uddannelse. Hvis du har været medlem i en a-kasse det sidste år af din uddannelse, får du også dagpenge fra første dag.

Jeg fylder 30 år, mens jeg studerer - hvad gælder for mig?

Er du fyldt 30 år, kan du også få gratis medlemskab, hvis du er medlem af en a-kasse eller har været det tidligere. For at fortsætte dit gratis medlemskab kræver det, at du er eller har været medlem af en a-kasse og optjent ret til dagpenge. Du skal også betale efterlønsbidrag, fra du fylder 30 år. Til gengæld bevarer du retten til at få dagpenge fra første dag, hvis du har været medlem af DSA i et år.

Jeg er 30 år og studerer - hvad gælder for mig?

Fylder du 30 år, mens du studerer, skal du som udgangspunkt betale for at være medlem. For at fortsætte dit gratis medlemskab kræver det, at du er eller har været medlem af en a-kasse og optjent ret til dagpenge. Du skal også betale efterlønsbidrag, fra du fylder 30 år. Til gengæld bevarer du retten til at få dagpenge fra første dag, hvis du har været medlem af DSA i et år.

Snart uddannet – kan jeg stadigvæk nå at få dagpenge?

Du kan sagtens nå at melde dig ind i DSA, mens du er studerende. For at undgå en måneds karenstid, hvor du ikke får dagpenge, skal du være meldt ind, senest et år før du er færdig – du skal altså være medlem hele det sidste år af din uddannelse.

Har du overskredet det tidspunkt, kan du stadigvæk få dagpenge, når karenstiden er overstået. For at få det skal du allersenest  være meldt ind 14 dage efter, du er færdiguddannet. Men hvorfor vente? Meld dig ind nu, så glemmer du det ikke. Er du under 30 år, er det oven i købet gratis.

Meld dig ind her

Jeg studerer på en kandidatuddannelse - hvad gælder for mig?

Har du en sundhedsfaglig professionsuddannelse som bioanalytiker, ergoterapeut, fysioterapeut, jordemoder, radiograf eller sygeplejerske, og videreuddanner du dig på kandidatniveau til fx cand.cur, cand.scient.san eller cand. scient. i fysioterapi, kan du fortsætte med at være medlem af DSA under uddannelsen. Du kan også blive optaget i DSA, selvom du ikke har en sundhedsfaglig professionsuddannelse, hvis du studerer eller har gennemført en af følgende kandidatuddannelser: 

Kandidat i biomedicinsk teknologi 

Kandidat i Klinisk videnskab og Teknologi 

Kandidat i Biomedicin 

Kandidat i Teknoantropologi 

Kandidat i ergoterapi 

Kandidat i folkesundhedsvidenskab 

Kandidat i klinisk videnskab og teknologi 

Kandidatuddannelsen i socialt arbejde 

Pædagogisk kandidatuddannelse 

Kandidatuddannelse i Fysioterapi 

Kandidatuddannelse i Jordemodervidenskab 

MPH (Master of Public Health)


Til top