Kompleks efterløn giver bristede forventninger

Lad os lempe modregningen af pension i efterlønnen, så vores medlemmer ikke straffes økonomisk, fordi de har sparet op til seniorlivet.

16. oktober 2019

Det er vigtigt for os i Din Sundhedsfaglige A-kasse, at vores medlemmer oplever en tryg overgang til efterlønnen. Reglerne på området er komplekse, og det kan være rigtig svært for den enkelte at gennemskue, hvordan man bedst kombinerer efterløn, pension og evt. arbejde. Derfor har vi et tæt og godt samarbejde med PKA og starter tidligt med informationsmøder og personlig vejledning, som rigtig mange bruger.

Alligevel får flere efterlønnere sig en ubehagelig overraskelse, når deres første udbetaling tikker ind på kontoen. Selv om de er forberedte på, at der sker en modregning af deres pension i den efterløn, de får udbetalt, så kommer det alligevel bag på mange, hvad det reelt betyder for deres daglige økonomi.

Nye årgange rammes af stramninger
De årgange, der går på efterløn nu, mærker for alvor de stramninger, der er lavet i ordningen gennem tiden. Efterlønsperioden bliver kortere, og udbetalingen bliver lavere. Alle, der er født i 1956 eller senere, får nemlig trukket et beløb fra deres efterlønsudbetaling, som svarer til en procentdel af deres pension. Og det gælder uanset, om de får pensionen udbetalt, eller om de gemmer den til senere.

Faktisk modregnes pensionen med helt op til 64 pct. Det kan betyde, at en efterlønner har 6-7.000 kr. mindre at leve for om måneden, end man måske havde forventet, hvis man udelukkende har orienteret sig i de gældende efterlønssatser.

Modregningen betyder, at nogle er nødt til at bruge af deres pensionsopsparing tidligere end forventet for at få økonomien til at hænge sammen, og det kan få konsekvenser på et senere tidspunkt.

Lad os få en lavere modregning af pension
Din Sundhedsfaglige A-kasse deltog tidligere i dag i debat om efterlønsordningen i aktualitetsprogrammet Orientering på Danmarks Radios P1. Her anbefalede vi, at man kigger på efterlønsordningen og lemper modregningen af pensioner, så vores medlemmer ikke straffes økonomisk, fordi de har sparet op til seniorlivet. Det kan ikke være rimeligt, at ens fødselsdato skal afgøre, hvor meget man kan få ud af en personlig forsikringsordning, som man har haft forventninger til og betalt ind til i mange år.

Hør eller genhør udsendelsen her:
https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2019-10-16

Flere vælger efterlønnen fra
Udsultningen af efterlønnen har ikke kun konsekvenser for den enkelte, men også for ordningen som helhed. Helt konkret oplever vi bl.a. et markant fald i antallet af efterlønnere, så vi dag har en tredjedel færre efterlønnere end vi havde tidligere. 


Til top