Endelig! Mere frihed under ansvar til ledige

Tilliden er tilbage på beskæftigelsesområdet, efter regeringen i dag har indgået en aftale om at forenkle reglerne for de ledige. Flere meningsløse regler falder bort, og a-kasserne får en chance for at vise, at gulerod virker bedre end pisk.

23. august 2018

Formålsløse regler falder bort
”Vi har længe savnet politikernes tiltro til, at vores ledige medlemmer rent faktisk gerne vil arbejde. Derfor er det glædeligt, at de ledige nu bliver fritaget for en række formålsløse forpligtelser, siger Anni Pilgaard, formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse.
 
Det er bl.a. reglen om, at man som ledig skal tjekke jobforslag på Jobnet mindst en gang om ugen, der fornuftigt falder bort. Derudover vil mange af vores medlemmer kunne glæde sig over, at man, når de nye regler træder i kraft, ikke længere skal søge job de sidste seks uger, når man har fået job, skal på barsel eller efterløn. 
 
Ministeren har lyttet
Aftalen lægger desuden op til, at udvalgte a-kasser i en fireårig periode får ansvaret for dagpengemodtagere i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsforløbet, og skal stå for at tilrette deres forløb bedst muligt, så de kommer hurtigt tilbage i job.
 
”Det er dejligt at se, at beskæftigelsesministeren har taget de argumenter til sig, vi havde med, da vi mødtes med ham i januar. Her argumenterede vi netop for, at vi vil kunne få flere ledige hurtigere i job, hvis vi fik frie hænder til at tilrettelægge kontakten med de ledige, så den matcher den enkeltes behov,” Siger formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse Anni Pilgaard.
 
 Mere ansvar til a-kasser
”Sammen med Danske A-kasser har vi arbejdet for, at ansvaret for de ledige flyttes fra kommunerne over til a-kasserne. Det er jo trods alt os, der kender vores medlemmer bedst. Vi fik ikke de seks måneder, vi drømte om, men vi kan godt leve med, at vi starter med tre,” uddyber Anni Pilgaard, der anbefaler, at Din Sundhedsfaglige A-kasse er blandt de udvalgte a-kasser.
 
”Vi har været med i lignende forsøg tidligere, og skabt rigtig gode resultater. Vi arbejder allerede i dag med en række af de metoder, som aftalen lægger op til at indføre, så det vil give god mening, at vi er med i forsøgsordningen, så vi kan dele vores erfaringer og være med til at dokumentere resultaterne,” fortæller formand Anni Pilgaard.

Den nye aftale, der forenkler reglerne på beskæftigelsesområdet faldt på plads i dag efter mange måneders forhandling. Aftalen er indgået mellem Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.
 
Aftalen udmøntes via lovgivning i det nye folketingsår med henblik på, at langt de fleste initiativer kan træde i kraft 1. juli 2019.

Du kan læse mere om aftalen på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Til top