Regeringen vil fjerne en del af dagpengene for nyuddannede

I et hidtil fortroligt notat vil regeringen forringe dagpengene for dimittender for at lette skatten på aktiehandel. Det vil komme til at ramme nyuddannede på sundhedsområdet hårdt. Et svigt af dimensioner, siger Din Sundhedsfaglige A-kasses formand.

10. november 2017

Weekendavisen kan i dag afsløre, at regeringen i et fortroligt notat rasler med sablen over for unge dagpengemodtagere. Det vil bl.a. betyde, at dimittender skal have en karens på 4 måneder fra dagpengene. 

Tiltaget er tænkt for at skaffe penge til at lette skatten på aktiehandel. Et svigt af dimensioner siger DSAs formand Anni Pilgaard.

”Vi er ikke engang færdige med at implementere den største reform af dagpengene i årtier, og allerede nu vil regeringen gøre endnu større indhug i en succesfuld dagpengemodel, som selv statsministeren roser til skyerne, når han promoverer det danske arbejdsmarked i udlandet. Hvis regeringen gør disse ekstreme tanker til virkelighed, vil det være et svigt af dimensioner over for de unge, som står på tærsklen til arbejdsmarkedet,” siger Anni Pilgaard.


Som led i dagpengereformen har de nyuddannede i forvejen holdt økonomisk for, idet dimittender uden børn nu får en sats, der er lavere, end før reformen blev implementeret.

Mange DSA-dimittender går glip af trygt sikkerhedsnet

DSAs medlemmer går over en bred kam forholdsvis hurtigt i job, men en del af dem har alligevel brug for ydelser fra a-kassen, inden det første job er landet. Allerede en måned efter eksamen har 60 pct. af dimittenderne trukket veksler på a-kassen. I tredje måned er det 25 pct. af dimittenderne, der i et vist omfang modtager dagpenge fra DSA. Der er altså ingen tegn på, at DSAs dimittender er magelige og ikke har travlt med at finde et job.


Hvis de nye tanker fra regeringen bliver til virkelighed, betyder det imidlertid, at mange dimittender kommer til at stå uden forsørgelse. Alt andet lige vil det være et dårligt incitament for de sundhedsfaglige lønmodtagere at forsikre sig mod arbejdsløshed, hvis trygheden bliver forringet så drastisk, mener Anni Pilgaard.


”Dagpengene har mistet 20 pct. af deres værdi over de sidste 20 år, og nu står de til at blive forringet endnu engang. Vores medlemmer og de danske lønmodtagere har godt nok stået model til meget, men skal altså nu finde sig i at finansiere en skattelettelse til de rigeste. Det er ubegribeligt, at regeringen overhovedet overvejer at gøre det."Andre reaktioner på regeringens notat:

"Det er fuldstændig uhørt at spekulere i en så markant forringelse af dagpengesystemet, som er et grundelement i vores ellers højt besungne flexicurity-model. Man tror næsten ikke sine egne ører: Er regeringen virkelig igen parat til at gå på skovhugst i dagpengesystemet - så kort tid efter, at en bred forligskreds efter langt forarbejde blev enige om en dagpengereform."
- Bente Sorgenfrey, formand for FTF

”Nyuddannede - de såkaldte dimittender – skal have 4 måneders karens. Samtidig lægges op til en såkaldt ”harmonisering” af satsen for dimittender. Betyder det, at forsørgere og ikke-forsørgere skal have samme lave sats? I så fald står børnefamilierne til at miste næsten 2.000 kr. om måneden - blot så aktieskatten kan lettes.”
- Torben Poulsen, formand for Danske A-kasser
 

Til top