Ny dagpengeaftale for selvstændige: Godt nyt for medlemmer, der veksler mellem løntimer og selvstændig virksomhed

En ny dagpengeaftale for selvstændige er i denne uge blevet indgået. Der er godt nyt at hente i aftalen for de af DSAs medlemmer, der har indkomst fra både lønarbejde og selvstændig virksomhed.

19. maj 2017

En ny dagpengeaftale for selvstændige er i denne uge blevet indgået af et stort flertal i Folketinget. Og der er godt nyt at hente i aftalen for de af DSAs medlemmer, der er løst ansatte og har indkomst fra både lønarbejde og selvstændig virksomhed.

Nu kan de medregne både A- og B-indkomst, når dagpengeret skal vurderes, og dagpengesats skal beregnes. Hidtil har a-kasserne sondret mellem enten løntimer eller selvstændig virksomhed.

”Vi er rigtig glade for, at der nu er kommet en god løsning på den situation, som vores selvstændige medlemmer står i, når vi skal vurdere, om de har ret til dagpenge. Lønmodtagerne fik en løsning sidste år, og siden da har de selvstændige og løst ansatte stået tilbage på perronen og spejdet efter et mere gennemskueligt regelsæt. Det er i høj grad kommet nu, og på vores medlemmers vegne er vi overordnet tilfredse med resultatet,” siger formand for DSA Anni Pilgaard.

Tryggere regelsæt for fysioterapeuter og ergoterapeuter
Hos DSA er der i de senere år kommet flere og flere selvstændige og honorarlønnede fysioterapeuter og ergoterapeuter. De medlemsgrupper kan nu se frem til enklere regler. Men Anni Pilgaard kan ikke udelukke, at også andre af DSAs medlemsgrupper i stigende grad får løsere ansættelser.

”Vi bevæger os mod et arbejdsmarked, som i langt højere grad vil være præget af freelancere og honorarlønnede. Med den udvikling er det betryggende, at der nu er landet en løsning, som sikrer ro på bagsmækken,” siger Anni Pilgaard.

De nye regler er på mange områder harmoniseret med de vilkår, som lønmodtagerne har – fx indkomstkravet, som betyder, at selvstændige fremover skal have tjent mindst 218.616 kr. inden for de seneste 3 år. Og som nævnt kan den indkomst komme fra både lønarbejde og selvstændig virksomhed.

De nye regler træder efter planen i kraft 1. juli 2018.

Du kan læse mere om de nye dagpengeregler for selvstændige her.

Til top